Olof Skötkonung

Kung av Svealand ca 995-1022. Blev ca 42 år.

Far: Erik Segersäll (~930 - 995)
Mor: Sigrid Storråda (- 1000)

Född: omkring 980 1)
Döpt: omkring 1008 Skara Husaby, Västergötland 2)
Död: 1022 1)


Familj med Estrid av Mecklenburg (~979 - ~1032)

Barn:
Ingegerd 'heliga Anna av Novgorod' Olofsdotter (~1001 - 1050)
Anund Jakob (~1007 - 1050)


Noteringar
Olof skall enligt uppgift ha varit den förste kung som härskade över både svear och götar, vilket han tros ha gjort från 990-talet. Han är en skugglik figur om vilken vi vet föga mer än att han faktiskt existerat, att han var kristen (enligt traditionen döpt i Husaby i Västergötland), att han var son till Erik Segersäll och att han var den förste som lät slå mynt i Sverige. Det senare skedde i Sigtuna, som han tycks ha grundat; myntmästarna var engelsmän.

Det är osäkert hur mycket reell makt han kan ha haft i Mälarlandskapen. I Uppland hade han i varje fall inte mycket att säga till om, ty under hans tid fortgick blotandet obehindrat i Uppsala. Han skall också ha fördrivits av svearna. Sveriges första biskopsstift upprättades dock i Skara under hans tid.

Olof skall ha deltagit i slaget vid Svolder på den danske kungen Sven Tveskäggs sida.

Namnet Skötkonung eller Skotkonung betyder skattkonung, men skatt verkar han aldrig ha uppburit. Möjligen åsyftas hans mynt. Enligt en teori skall de inte ha varit avsedda att cirkulera som betalningsmedel, utan delades ut som gåvor ("skatter") för att belöna bundsförvanter.



Källor
 1) Lars O. Lagerqvist, Sverige och dess regenter under 1000 år
 2) Ända från Vendelkråka, Alf Henriksson



<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.6
(Oregistrerad programkopia)